lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de setembre, 2007

Joan Ridao: cap de llista d'ERC al Congrés.

Ridao assegura que ‘el futur de Catalunya no passa per un nou Estatut’ i que ‘s’ha de dirigir cap a nous horitzons’. Joan Ridao 210907 CATr El portaveu parlamentari d’Esquerra i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat que ‘el futur de Catalunya no passa per un nou Estatut’. Ridao ha declarat que ‘l’Estatut ja no ha d’ocupar el debat polític perquè Catalunya s’ha de dirigir cap a altres horitzons’. Pel portaveu independentista, ‘això vol dir que el futur passa per no desistir en una eventual, encara que provable, reforma constitucional que permetés el reconeixement de la sobirania de Catalunya o dels mecanismes per poder obtenir-la’, referint-se als referèndums, ‘però sobretot passa per tenir una majoria social que faci possible el dret a decidir i posteriorment, un pacte amb l’Estat amb la tutela de les institucions internacionals’. Mentrestant, Ridao ha apostat per ‘no sacralitzar el marc legal i assolir els objectius polítics amb una sòlida majoria social al darrere’.

Joan Ridao ha assegurat que, ‘òbviament, l’Estatut de 2006 és millor que el de 1979’, i que ‘l’intent era obligat, però vist el desenllaç, el procés no va valer la pena’. Ridao ha declarat que ‘provablement hauria estat millor reformar primer la Constitució Espanyola’, com proposa actualment l’expresident Maragall, però ha assegurat ‘que vista l’actitud dels partits estatals, és més fàcil que Catalunya tingui un Estat propi que Espanya sigui un estat federal’.

Fent un balanç d’allò positiu i negatiu del debat estatutari, el cap de llista d’Esquerra al Congrés ha considerat positiu ‘haver sacsejat el debat territorial i millorat alguns aspectes d’autogovern’. ‘La part negativa’, segons Ridao, ‘és que han quedat al descobert els límits del marc constitucional per aquells que defensem el reconeixement d’espais de sobirania’.