lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de novembre, 2007

Un espai per a la memòria col·lectiva

Restitueixen la placa en commemoració dels membres de les Brigades Internacionals britànics i irlandesos, sostreta de la Cota 705 en un atac de grups falangistes Jack Jones va tornar ahir a la Cota 705 de Pàndols. Als seus 94 anys, aquest brigadista britànic va visitar fa dos anys l'espai simbòlic de la Terra Alta per homenatjar tots els companys morts a la batalla de l'Ebre, on ell també va caure ferit fa gairebé 70 anys.

El retorn de Jones, a més de volgut, era obligat. La placa commemorativa que van instal·lar en aquella ocasió va ser sostreta el passat estiu, juntament amb una altra en record al general republicà Líster. En l'atac, a més, tot l'espai va quedar cobert amb pintades d'exaltació de la Falange. La International Brigade Memorial Trust (IBMT), que ell mateix presideix, va condemnar enèrgicament els fets i va anunciar la restitució de la placa, que finalment ahir es va fer efectiva en un acte molt emotiu.

Jones va parlar en nom dels onze membres de les Brigades Internacionals britànics i irlandesos que encara són vius. Va qualificar l'atac d'«immadur» i va assegurar que la restitució de la placa no s'ha d'entendre en cap cas com un acte de confrontació, sinó de manteniment de la memòria col·lectiva. «La de l'Ebre va ser la primera batalla de la segona guerra mundial; nosaltres vam venir aquí per lluitar contra Franco, però també contra Hitler i Mussolini, en defensa de la democràcia a tot el món», afirmà.

Entre els assistents a l'acte hi havia Paul Preston, reconegut expert en la guerra civil espanyola i membre també de la IBMT. L'historiador va condemnar els atacs feixistes en aquest espai simbòlic de la batalla de l'Ebre. «Hi ha gent que no vol la convivència i això es demostra tant en atacs físics com aquest, com en els atacs verbals que cada dia es donen a la Cadena COPE». Segons Preston, cal preservar espais com la Cota 705 perquè és necessari mantenir viva la memòria dels fets que hi van succeir. «Recordar no significa remoure les cendres, sinó buscar justícia. I buscar la justícia no implica cap desig de venjança», assegurà.

Cap comentari: