lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de gener, 2008

Acció Cultural recorre l'expedient del govern valencià de tancament de TV3

“Il·legal i inconstitucional”. Aquesta és la qualificació amb què Acció Cultural del País Valencià (ACPV) avalua el tancament dels repetidors de TV3 que du a terme el govern valencià.

L’advocada d’ACPV, Mercè Teodoro, va explicar ahir que el recurs contenciós administratiu que s’ha presentat contra el tancament dels repetidors de TV3 i la sanció de 300.000 euros que el govern valencià ha imposat a l’entitat es basa en la idea que s’ha incorregut en una “vulneració de drets fonamentals” i en diverses “il·legalitats”.

Entre els motius d'impugnació, Teodoro va al·ludir a la falta de tipicitat. “Ens acusen de prestar serveis de difusió de televisió quan ACPV el que fa és transportar el senyal que un altre difusor emet”, va dir en referència a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

A més, el recurs remet al precepte constitucional que impedeix sancionar ningú amb caràcter retroactiu. Així, va recordar que les comprovacions tècniques d’emissions que fonamenten l’expedient de la Generalitat estan efectuades dos mesos abans de l’entrada en vigor de la llei valenciana del sector audiovisual, en la qual el Consell fonamenta la seva sanció. Precisament, aquesta llei –i aquest és el punt transcendental en l’argumentació d’ACPV– està recorreguda davant el Tribunal Constitucional (TC) per l’administració estatal. Des del moment que la norma és recorreguda davant del TC, els punts als quals fa referència el recurs van quedar suspesos fins al passat abril de 2007, “i la Generalitat ja abans els al·legava”, va explicar Teodoro.

El motiu pel qual el govern estatal ha recorregut la norma valenciana és perquè, a parer d’ACPV, aquesta s’atribueix competències estatals. Per tant, segons l’entitat, “l’òrgan sancionador actual no és un òrgan competent per sancionar”.

Un altre motiu de nul·litat al·legat per Acció Cultural del País Valencià en el recurs fa referència a la vulneració de la Carta de Llengües Regionals o Minoritàries.