lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de gener, 2008

Puigcercós assegura que Espanya "espolia" a Catalunya el doble que fa 10 anys

El conseller diu que el dèficit fiscal ha passat de 8.000 a 18.595 milions en una dècada El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha assegurat a Lleida que Espanya "espolia" a Catalunya "el doble que fa 10 anys".

Segons Puigcercós, el dèficit fiscal de Catalunya respecte a Espanya s'ha duplicat l'última dècada, ja que el 1995 era de 8.000 milions d'euros, mentre que el 2005 la quantitat pujava a 18.595 milions d'euros.

En una conferència impartida a la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Puigcercós ha difós un estudi encarregat per la conselleria que ell dirigeix a la Fundació Irla. L'estudi, segons el conseller, coincideix amb les dades que té el seu departament, i que "fereixen la sensibilitat", ha afegit Puigcercós.

El conseller ha declarat que el dèficit fiscal suposa uns 2.622 euros per habitant, fet que representa un 10,2% del PIB català el 2005, segons les dades de l'informe de la Fundació Irla.

Com a exemple, Puigcercós ha explicat que l'"espoliació fiscal equival a 3,3 vegades la producció del 2005 de la comarca del Segrià, o 35 vegades el PIB d'una comarca com l'Alt Urgell". En el cas de la comarca més poblada de Catalunya, el Vallès Occidental, la diferència arriba a ser íntegrament tot el PIB.

Puigcercós ha alertat del fet que la solidaritat de Catalunya amb la resta d'Espanya s'ha multiplicat per dos l'última dècada, agreujada pel dèficit de les infraestructures. Aquesta situació comporta, segons Puigcercós, que els empresaris estrangers optin per instal·lar les empreses fora de Catalunya.

Puigcercós ha exigit al Govern que publiqui les balances fiscals en el termini que hi ha entre les eleccions generals del 9 de març i la sessió d'investidura del nou president de l'Executiu. D'aquesta forma, Puigcercós considera que es podria "centrar el debat del nou model de finançament necessari".