lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de gener, 2008

ERC i els seus socis europeus reclamaran que la Unió Europea reconegui Catalunya com a Estat membre si s'independitza

ERC i els altres cinc partits independentistes europeus que governen actualment, Eusko Alkartasuna, el Bloc Nacionalista Gallec, l'Scottish National Party, el Plaid Cymru gal·lès i l'Spirit flamenc, reclamaran conjuntament que es respecti el dret d'autodeterminació dels seus països.

Josep-Lluís Carod-Rovira i els seus socis europeus impulsaran, el 19 de gener a Edimburg, una declaració en què, segons ha pogut saber l'Agència Catalana de Notícies, reivindicaran que es debati l'ampliació interna de la Unió Europea, és a dir, la possibilitat que si Escòcia, Flandes, Gal·les, el País Basc, Galícia o Catalunya mai són independents, es converteixin, automàticament, en un nou Estat membre. Carod, precisament, es reunirà aquest mateix dijous, però com a vicepresident de la Generalitat, amb el primer ministre escocès, Alex Salmond.

Es tracta d'una trobada a partir de la qual el govern vol reactivar les relacions bilaterals amb aquest país. Carod també vol conèixer de primera mà el 'White Paper', el full de ruta escocès.

Salmond, líder de l'SNP, el Partit Nacional Escocès, va arribar al poder el maig del 2007, després d'una ajustada victòria electoral. Políticament, la trobada serà significativa, donat el pla de Salmond de fer un referèndum el 2010 i la proposta de Carod de fer-ne un a Catalunya l'any 2014.