lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de març, 2008

El govern espanyol s'oposa al transvasament del Segre

de La Vega 280308 CATr La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha afirmat aquest divendres que l'executiu espanyol no ha variat la seva posició respecte als transvasaments d'aigua i que, per tant, tot i que "no s'hi oposa amb caràcter general", sí que ho fa en el cas de l'Ebre i del Segre, perquè considera que és "insostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental".

El transvasament de l'Ebre, ha dit "ni hi és, ni hi serà" i en aquest cas, "Ebre és Segre". Segons la vicepresidenta, la política de l'aigua de l'executiu a Catalunya serà la mateixa que a la resta de l'Estat, és a dir "treballar i col·laborar utilitzant els instruments que ja s'estan utilitzant".

De la Vega ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior del consell de ministres, que avui ha donat llum verda a inversions de 12 milions d'euros a la dessalinitzadora de Carboneras, a Almeria. Segons ha afirmat en converses amb els periodistes el govern espanyol no té "cap dubte" sobre la qüestió del transvasament i s'hi oposa de manera frontal per "insostenible".

L'executiu espanyol –ha dit en roda de premsa- és "fermament partidari" de fer una "política diversificada de l'aigua", que passa per la potenciació de les dessalinitzadores, ús de les aigües subterrànies, millora i modernització de regadius, i ús dels drets dels regants per treure aigua per a l'abastiment humà.

La vicepresidenta expressa d'aquesta manera la posició de l'executiu espanyol respecte a les propostes del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Aquest divendres el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha dit que Catalunya està en una situació d''emergència nacional' i ha reiterat que el govern no planifica un transvasament d'aigua del Segre al Llobregat sinó una "captació" d'aigua "puntual, extraordinària i d'emergència".

"La nostra posició concreta respecte al transvasament de l'Ebre –ha dit De la Vega– no ha canviat, i no hi ha hagut transvasament de l'Ebre ni n'hi haurà". En aquest punt, ha apuntat que les actuacions a la dessalinitzadora de Carboneras tenen a veure amb la línia d'actuació que vol impulsar l'executiu espanyol, i han de permetre un millor ús de l'aigua potable que produeix a diversos llocs com Barcelona. Aquestes obres permetrien que en dos anys es pugui utilitzar aquesta aigua "des del principi de la solidaritat".