lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’abril, 2008

Creix la desconfiança a l'entorn de la central d'Ascó

Les crítiques del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) contra els directius d’Ascó, als quals acusa d’haver-li proporcionat “informació incompleta i deficient” sobre l’episodi de contaminació amb partícules radioactives, han sembrat preocupació i desconfiança a l’entorn de la central Ascó I. L’Associació de Municipis en Àrees de Nuclears (AMAC) està indignada amb els responsables de la planta, a qui acusen de primar “els criteris econòmics per sobre la seguretat”.

La comunicació en cultura de seguretat és capital i aquest és un principi que tenen molt present els municipis que estan sotmesos als plans d’emergència de les centrals nuclears. És el cas del poble d’Ascó, on la majoria treballen a la planta atòmica –fins i tot el mateix alcalde– i bona part del pressupost municipal d’inversions surt dels impostos que paga la central.

L’alcalde d’Ascó, Rafel Vidal, reconeix que està “preocupat” perquè entre les acusacions de falta de transparència i el fet que la contaminació fos gairebé cent vegades més important del que inicialment s’havia dit, “s’ha generat certa desconfiança” cap als gestors de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV). Fa uns dies, Vidal va dir que els titulars de la planta havien de “prendre’n nota i canviar d’actitud”. Dimarts vinent, tretze alcaldes de la zona d’Ascó es desplaçaran a Madrid i analitzaran amb el CSN l’incident. L’AMAC, l’associació que engloba els seus interessos, està indignada amb el paper dels directius d’ANAV. Demana que es depurin responsabilitats entre els directius d’Ascó perquè consideren que van presentar falsedats davant del comitè d’informació local, convocat pel ministeri d’Indústria dimarts de la setmana passada. Tot i que els gestors d’Ascó ho neguen, el CSN acusa la central d’haver ocultat l’abast real de la contaminació als alcaldes de la zona.

Marià Vila d’Abadal, gerent d’AMAC, va acusar les elèctriques Endesa i Iberdrola –propietàries de la planta– de carregar-se “la política de confiança” de la central “prioritzant els interessos econòmics a la cultura de seguretat”.

En coincidència amb CCOO, Vila va denunciar que “la política de baixes i jubilacions a la plantilla està afectant la seguretat de la planta”, i va dir que exigirà al CSN, com a garant públic de la seguretat de les instal·lacions, que intervingui en la política empresarial d’ANAV. Per a CCOO, l’incident respon a “una política de retallada de costos”, amb la consegüent “precarietat laboral” dels treballadors, molts dels quals ara són subcontractats.