lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’abril, 2008

Destitueixen el director d'Ascó I i el cap de protecció radiològica a causa de la fuita

La Junta d'Administradors de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs ha nomenat César Candás, fins ara director de la central de Vandellòs, nou director de la planta d'Ascó I, en substitució de Rafael Gasca.

Aquests canvis en la direcció de la central d'Ascó es produeixen només uns dies després de saber-se, arran d'una denúncia de l'organització ecologista Greenpeace, la fuita radioactiva que es va produir al mes de novembre passat a la central tarragonina.

L'Associació Nuclear ha acordat, a més, que cessi Francesc González Tardiu, fins ara cap del Servei de Protecció Radiològica de la Central, i el nomenament de Genís Rubio com a responsable de l'Equip de Protecció Radiològica que està portant a terme la investigació i l'anàlisi d'aquest succés radiològic.

Precisament, Candás, a més de dirigir la central, serà el màxim responsable del procés d'investigació que s'ha obert per aclarir l'emissió de partícules radioactives detectada fa cinc mesos a la central.

Després de la marxa de Candás, la planta nuclear de Vandellòs estarà dirigida per Manuel Campoy Gurrea, fins ara cap d'Explotació d'aquesta central, segons ha indicat un portaveu de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs.

Les instal·lacions d'Ascó van registrar al mes de novembre passat un escapament de partícules radioactives procedents de la ventilació de la planta atòmica, un incident que es va classificar provisionalment com de "nivell 1" en l'Escala Internacional de Successos Nuclears. No obstant això, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va reclassificar-lo dilluns passat, elevant-lo al "nivell 2".

Malgrat que el CSN apunta que l'impacte radiològic sobre la població i sobre els treballadors de la central segueix estant per sota dels límits legals, l'empresa mesurarà la radioactivitat a totes les persones que han passat per l'emplaçament des del passat 28 de novembre. En total se sotmetran a aquestes proves unes 800 persones, entre les quals desenes d'alumnes del Col·legi Maristes de Girona, que van visitar la planta el 4 d'abril.

Fins avui, segons el CSN, s'han realitzat mesuraments a 579 persones, sense que en cap cas s'hagin trobat indicis d'incorporació de material radioactiu.

Avui: La central d'Ascó comunica la presència de noves partícules radioactives

VilaWeb/ElPunt: Els alcaldes volen que Endesa respongui per l'«engany» sobre la fuita d'Ascó I