lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 d’abril, 2008

El Congrés aprova el transvasament

El Ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimarts per 318 vots a favor, 1 vot en contra i 16 abstencions, el decret llei de mesures ''excepcionals i urgents'' per garantir l'abastiment d'aigua a Barcelona.

La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha defensat un projecte que, segons ha apuntat, no permet extreure aigua addicional del riu Ebre ni crea una nova connexió entre l'Ebre i les conques internes de Catalunya, sinó que aprofita l'existent.

PSOE, PP, PNB i ICV hi han votat a favor, mentre que CiU i ERC s'han abstingut perquè es finança amb fons de la disposició addicional tercera i, segons Ridao, ''obre la porta per aplicar polítiques transvasistes''.

El diputat d'ICV al Congrés dels diputats, Joan Herrera, ha explicat que la seva formació votarà a favor del Reial Decret-Llei que autoritzarà la prolongació del transvasament de l'Ebre fins a Barcelona.

Per a Herrera, "Barcelona és l'àrea metropolitana d'Espanya i d'Europa on menys aigua es consumeix, hi ha responsabilitat i compromís ciutadà". "El govern ha invertit en la recuperació de tuberies i pous i a pesar de totes aquestes mesures no ha estat suficient".

És per això que Herrera ha explicat que "necessitem una aportació extra: un transvasament, no cal usar altres paraules, però amb restriccions temporals".

"No podem permetre que hi hagi talls a la zona d'Espanya on s'està fent la millor política d'aigua i on es consumeix menys aigua".

El diputat d'ICV, però, ha volgut subratllar la condició de temporalitat d'aquest transvasament. "Quan es posi la desaladora en funcionament, el transvasament ja no serà necessari, per tant cal que l'obra sigui reversible".

La solució a la sequera, per a Herrera, "no és una política de transvasaments". "Cal -ha dit Herrera en la seva intervenció al Congrés- una llei d'aigües que afavoreixi la compra de drets d'aigua i els banc públics d'aigua per donar un marc legal a la nova cultura de l'aigua".

VilaWeb/ElPunt: El Congrés aprova el transvasament amb el sí d'ICV i l'abstenció de CiU i ERC