lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2008

La batalla del Segre

Segre 050408 CATr El possible transvasament temporal del Segre va derivar ahir en una batalla en tota regla entre el govern espanyol i el català, amb l’agreujant que l’executiu de José Montilla l’afronta mentre no para de créixer la divisió entre els socis sobre aquest projecte. La situació és delicada perquè el temps corre, i s’han d’encarar amb celeritat les solucions.

En l’enèsima confrontació entre l’executiu central i el de la Generalitat sobre la sequera, la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega va desautoritzar ahir tots els arguments del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, favorables al transvasament. De la Vega va remarcar que el projecte és totalment inviable des d’un punt de vista tècnic, perquè el cabal del Segre és insuficient. I no només va oposar-s’hi per aquest motiu, sinó també perquè la connexió comportaria perjudicis en l’agricultura i les centrals hidroelèctriques.

Gairebé en el mateix moment que la vicepresidenta vetava la iniciativa del govern català, la Generalitat feia pública una queixa per carta del president José Montilla a la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona. En la missiva el líder del PSC demana al ministeri que expliqui els seus informes i propostes, amb un contundent “en el cas que existeixin”. “El govern de Catalunya espera que el govern central, en tant que és responsable de les conques intracomunitàries, aporti de forma immediata les propostes que consideri convenients per ser estudiades i posades en marxa de forma immediata per la Generalitat”, afegeix Presidència en una nota.

Però mentre Montilla s’expressava en aquests termes, ERC, el seu principal soci, es va alinear amb la desautorització de De la Vega contra el transvasament. El portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, feia públic el posicionament, dient que la mesura de la conselleria és “tècnicament inviable”. “Nosaltres tenim una posició molt clara: No veiem gens clar el transvasament”, va insistir. El dirigent d’ERC va coincidir així amb l’opinió del govern central, tot i que es va preocupar de reclamar també al president José Luis Rodríguez Zapatero que “no despatxi frívolament la qüestió ni miri a una altra banda”.

Montilla i el conseller i líder d’ICV, Joan Saura, coincideixen totalment que Baltasar no ha de dimitir, malgrat els errors de les últimes setmanes. Els ecosocialistes no amaguen que el cessament del conseller obriria una ferida greu entre els socialistes i ICV, quan l’escenari ja és prou complex per la crisi d’ERC.

El PSC va sortir ahir en defensa del projecte de Baltasar, en un intent de fer pinya, almenys la part del govern formada per socialistes i ICV. L’Ajuntament de Lleida va aprovar així una moció en què es compromet a donar suport, en situació d’emergència, a les mesures que prengui la Generalitat per garantir l’aigua de boca. Però ERC no hi va donar suport i es va abstenir, desmarcant-se del tripartit.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tot això és comèdia. La política en té molt de teatre i aquesta gran dramatització potser amaga una política de fets consumats.

Hem de tornar a sortir al carrer.

Lo riu és vida.
No als transvasaments.

PereB