lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’abril, 2008

La PDE recela de l'aposta de l'Estat de comprar els excedents d'aigua als regants del Delta

Els contraris al transvasament de l'Ebre creuen que el govern central i la Generalitat pretenen una «interconnexió permanent» La compra d'excedents d'aigua a regants del Delta que divendres va plantejar la vicepresidenta del govern central és un altre capítol en la creació d'un estat opinió favorable perquè l'aigua de l'Ebre arribi finalment a Barcelona. Així ho va afirmar ahir Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), després que María Teresa Fernández de la Vega descartés, una altra vegada, el transvasament del Segre per proveir Barcelona i apuntés l'alternativa de la compra d'aigua als regants. La plataforma antitransvasament afirma que el que pretenen el govern central i el de la Generalitat és plantejar la interconnexió de xarxes de manera permanent mentre no es discuteixen les causes reals de la sequera a què s'enfronta l'àrea de Barcelona. Tomàs va afirmar, també, que la posició dels dos governs confirma les tesis que al seu dia van mantenir CiU i el PP sobre el Plan Hidrológico Nacional de fa vuit anys, en què es plantejava transvasar 1.050 hm³ d'aigua de l'Ebre a Barcelona, el País Valencià, Múrcia i Almeria: «Els haurien de demanar perdó. Ara veiem que l'oposició de la gent va ser sincera i la dels partits, no. Per fer ara el mateix que llavors volien fer CiU i el PP no calien tantes mobilitzacions.» Amb el plantejament actual de fer arribar l'aigua dels regants a Barcelona i no discutir els regadius del Segarra-Garrigues, es torna a obrir la porta, a més, al transvasament a València, segons Tomàs a través del canal Xerta-Sénia, un altre projecte de reg que sempre ha fet sospitar la PDE.

Una altra portaveu de la PDE, Susanna Abella, va dir ahir que seria «un gran pas endavant» que les comunitats de regants de l'Ebre no oferissin aigua per vendre «tal com han fet històricament». Amb això, Abella es referia a l'oferta feta per la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre de vendre aigua a Barcelona, tot i que la portaveu va dir que espera que els regants de l'Esquerra no ho facin. La portaveu de la PDE va dir també que, al Delta, «d'aigua, no li'n sobra ni li'n sobrarà» ja que durant tot l'any «el riu ha baixat amb un cabal mínim i la qualitat de l'aigua ha estat molt baixa».

Abella va assistir ahir a un altre acte de la PDE al mercat de Tortosa on membres del col·lectiu repartien informació sobre l'assemblea general que faran el dia 19 d'aquest mes a Tortosa. La portaveu va dir ahir que en el procés actual on hi ha hagut «molta desinformació i informació esbiaixada cal estar al peu de canó i informar-ne la gent». En l'assemblea general es decidiran les properes mobilitzacions i actes de la PDE per mostrar el rebuig al transvasament del Segre i la interconnexió de xarxes. De moment, el moviment ciutadà ja ha començat a fer bullir l'olla i divendres a la nit va penjar pancartes amb la llegenda Lo Segre també és l'Ebre al pont del ferrocarril de Tortosa, a la passarel·la de Ferreries i a Roquetes. Amb això, la plataforma vol mostrar el seu rebuig al projecte i fer que la gent recordi que l'Ebre continua en perill.

VilaWeb/ElPunt: Aigües tèrboles

Cap comentari: