lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de juny, 2008

Ascó 1 es desconnectarà dimarts per a una inspecció exhaustiva

A la mitjanit del proper dilluns les barres de control del reactor nuclear d'Ascó 1 baixaran a dins del nucli fins a aturar l'activitat atòmica. Les parades programades són periòdiques en aquest tipus d'instal.lacions, però la de dimarts és especial. De comú acord aquesta vegada, la direcció de la planta i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) han decidit avançar la data de l'operació per inspeccionar de forma exhaustiva el recinte després de la fuga radioactiva ocorreguda el novembre del 2007 i no comunicada fins al 6 d'abril passat. Estarà, com a mínim, tres setmanes fora de servei. Els grups ecologistes van celebrar ahir la mesura com una victòria.

La parada permetrà que els treballadors accedeixin a sectors en els quals és impossible entrar quan la central està en funcionament a causa del risc que comporten, entre ells els transformadors principal i d'arrencada, l'àrea de canonades de vapor, la zona d'aigua d'alimentació i els conductes de ventilació.

El CSN, màxim organisme de control de les nuclears a Espanya, ha donat llum verda a la proposta de l'Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV), titular d'Ascó 1, de parar i ha recordat que aquestes tasques formen part "del programa d'actuacions aprovat a l'abril".

D'aquesta manera culminarà el procés d'inspecció i descontaminació de les instal.lacions amb l'objectiu de poder neutralitzar els efectes de la fuita radioactiva. Eugeni Vives, portaveu de l'ANAV, va explicar ahir que, a més a més, "s'aprofitarà per revisar equips i comprovar els protocols d'ajust i calibratge dels instruments de protecció radiològica". El CSN ha puntualitzat que "la central s'ha compromès a comunicar la identificació de qualsevol deficiència".

L'anunci de la parada d'Ascó 1 va ser acollit amb satisfacció per Greenpeace i per Joan Herrera, diputat d'ICV al Congrés. El parlamentari va exigir "transparència" al CSN sobre els resultats de l'operació. Carlos Bravo, de Greenpeace, va reiterar que a Ascó 1 hi ha "greus carències en matèria de seguretat" i va insistir en la clausura de la planta. Ecologistes en Acció de Catalunya també en demana el tancament.