lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de juny, 2008

Mas, Puigcercós i Carod assisteixen aquesta nit a l'acte d'Òmnium sobre l'Estatut

El líder de CiU, Artur Mas, i els d'ERC, Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira, assistiran aquesta nit a l'acte Junts! Per Catalunya, convocat per l'entitat Òmnium Cultural amb la finalitat de qüestionar la "legitimitat" del Tribunal Constitucional (TC) per pronunciar-se sobre l'Estatut.

Segons ha indicat Òmnium Cultural, que és una de les entitats amb més socis de Catalunya, l'acte s'iniciarà a les 20 hores al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), i a la "fila zero" ja han confirmat que hi seran presents Artur Mas i Oriol Pujol, per part de CiU, i Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira, per part d'ERC.

Altres dirigents polítics que també han confirmat la seva presència són Jaume Bosch i Dolors Camats –ICV– i Mercè Civit –EUIA–, mentre que PSC i UDC han declinat la invitació a participar-hi per discrepar de l'objectiu o el plantejament de l'acte.

Entitats participants

Un total de 44 entitats culturals, socials, econòmiques, sindicals, esportives i de defensa de la llengua catalana s'han adherit formalment a l'acte d'Òmnium Cultural, en què està previst que únicament prenguin la paraula el president i el vicepresident de l'organització convocant, Jordi Porta i Vicent Sanchis, respectivament.

Amb el lema Junts! Per Catalunya, Òmnium Cultural ha invitat el conjunt de la societat civil catalana a participar en l'acte "per demostrar que Catalunya no està d'acord que el TC dictamini sobre l'Estatut".

Segons indica en la convocatòria de l'acte el president d'Òmnium, Jordi Porta, l'Estatut representa un pacte entre Catalunya i l'Estat en què la part catalana va acceptar, a pesar seu, les modificacions efectuades pel Congrés i després el poble català va ratificar en referèndum el text.

En conseqüència, sosté Jordi Porta, dictaminar sobre l'Estatut i introduir canvis al text "suposa trencar el pacte", però a més també és incomplir-lo que l'administració central "envaeixi competències en matèria de finançament o en ensenyament amb la tercera hora de castellà".

En conseqüència, Òmnium Cultural sosté que la intervenció del Tribunal Constitucional "està amenaçant el pacte en tenir una composició partidista i nomenada íntegrament per una de les parts, l'espanyola", ja que només hi ha magistrats proposats pel PSOE i el PP.

Òmnium considera, per aquest motiu, que s'ha de "negar la legitimitat del TC" per trencar el pacte entre Catalunya i l'Estat, i també és partidària "de preparar una resposta ciutadana davant la sentència que pugui deparar aquest tribunal".