lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de juny, 2008

Òmnium critica la manca de consens polític contra el TC

Omnium Cultural 250608 CATr “Cal evitar que et fereixin en comptes d’esperar a posar-te la bena quan t’hagin agredit”. Així de crític s'ha mostrat el president d’Òmnium, Jordi Porta, per la manca d’unitat dels partits catalans a l’hora de fer front a una possible sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut. Una falta de consens que ja s'ha visualitzat durant l’acte que ha organitzat l’entitat sota el lema Junts per Catalunya! al Teatre Nacional, lloc que s'ha quedat petit per encabir el miler llarg de persones que hi volien accedir. Cap representant del PSC ni d’UDC hi ha assistit. Tampoc el govern hi ha donat suport, tot i que el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira sí que hi ha anat.

Porta, després de recordar que l’objectiu d’Òmnium no és suplantar la funció de les formacions polítiques, ha justificat l’acte perquè “calia des de la societat civil fer un crit d’atenció sobre els moments que estem vivint i el desànim que comporta en la ciutadania”. Davant d’aquest context, el president d’Òmnium ha reclamat als partits que responguin als “compromisos que van contreure amb la ciutadania” amb “un nou pacte intern” que defensi els interessos del país “un cop s’ha trencat el pacte extern per part del govern espanyol”.

“Junts, podem”

En aquest sentit, ha qualificar de “manca de respecte i de sentit democràtic” que l’executiu central no apliqui l’Estatut, “envaint competències i incomplint els compromisos de finançament” i la ingerència del TC davant d’un text aprovat pel Congrés i refrendat pel poble català. El màxim representant de l’associació catalanista ha plantejat algunes alternatives davant d’aquesta intromissió, com una nova consulta a la societat, apel·lar als organismes internacionals o fins i tot treballar per aconseguir “un nou projecte de marc institucional per Catalunya”. Porta ha acabat el seu discurs amb un lacònic però contundent missatge que resumia l’objectiu del concorregut acte: “Desunits poca cosa aconseguirem, però junts podem!”.

El vicepresident d’Òmnium i exdirector de l’AVUI, Vicent Sanchis, ha obert l’acte i s'ha endut l’ovació de la nit quan ha afirmat que els partits “haurien de fer un examen de consciència” pel seu paper en la reforma de l’Estatut. Després de subratllar que “la unitat va ser un miratge puntual”, Sanchis ha etzibat que “alguns partits es van moure més per càlculs de rèdits electorals que no pas per patriotisme” davant la incomoditat de certs polítics que seien a la fila zero del teatre. L’acte s'ha tancat amb una nodrida representació de l’entitat a dalt de l’escenari amb Els segadors i el públic corejant un crit, aquest sí, unànime, a favor de la independència.

VilaWeb/ElPunt: Òmnium Cultural exigeix unitat per a plantar cara al Constitucional espanyol

Video: Òmnium Cultural reivindica en un acte al Teatre Nacional de Catalunya, la unitat de les forces polítiques i socials catalanes contra una possible retallada de l'Estatut a mans del Constitucional espanyol.