lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juliol, 2008

Pequín: informació restringida

Quan només falten nou dies perquè siguin inaugurats els Jocs de Pequín les campanyes perquè el govern xinès no coaccioni la llibertat d’expresió han pujat d’intensitat. Les queixes dels representants informatius que ja s’han desplaçat a cobrir l’esdeveniment han posat en alerta al mateix Comitè Olímpic Internacional (COI), que ahir va anunciar l’obertura d’una investigació per estudiar les denúncies de la premsa sobre els serveis d’Internet suposadament censurats que estan oferint els organitzadors.

El Comitè Organitzador de Pequín 2008 (BOCOG) havia anunciat la possibilitat de flexibilitzar durant la competició la censura que s’aplica a Internet, assegurant que els mitjans tindrien la mateixa llibertat que en Jocs anteriors, però en la realitat no ha estat així. Tot i que la Xina compta amb 210 milions d’internautes, una xifra que amenaça el liderat dels Estats Units, llocs com Blogspot, WordPress, Wikipedia, el de la BBC i ara també el d’Amnistía Internacional es troben bloquejats per les autoritats tal i com els periodistes estrangers han pogut comprovar en el principal centre de premsa olímpic.

I per si no hi hagués prou, els casos d’informadors acosats per la policia xinesa continuen repetint-se. El més recent va tenir lloc divendres passat, durant l’última tongada de venda de localitats per a ciutadans xinesos. Les llargues cues i la forta calor van crear alguns moments de tensió i la policia va detenir un periodista d’ Hong Kong, obligant-lo a esborrar les imatges que havia enregistrat, alhora que va trencar la càmara i el trípode d’un col·lega danès.

“Tots aquests afers són un motiu d’inquietud i els investigarem perquè la nostra preocupació és que els mitjans puguin informar sobre els Jocs tal i com ho van fer en Jocs anteriors”, va declarar Kevan Gosper, cap de premsa del COI, abans d’afegir que la Xina “és un país que imposa la censura als seus mitjans, però se’ns ha garantit accés lliure i llibertat informativa durant els Jocs, i aquest moment ja ha arribat”.

Amnistia Internacional, mentrestant, va demanar ahir al govern espanyol i al COE que garanteixin la llibertat d’expressió dels atletes estatals que participin a Pequín 2008, alguns dels quals s’han vist obligats a renunciar a col·laboracions periodístiques. VilaWeb/ElPunt: La Xina confirma que censurarà l'accés a internet als periodistes que cobriran els Jocs Olímpics