lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de juliol, 2008

Símbols franquistes a l'era Chacón

Quan es compleixen els cent dies del nou govern espanyol, amb la catalana Carme Chacón al capdavant de Defensa, encara resten a Barcelona edificis d'aquest ministeri amb símbols franquistes: l'àguila de Sant Joan que Franco va repescar de la simbologia dels Reis Catòlics encara es veu a les façanes de la caserna del Bruc, a la seu de la Capitania General i al Govern Militar.

El novembre del 2007 l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una proposició –a instàncies d'ERC i amb el vot de tots els grups municipals, tret del PP– que exigia al ministeri de Defensa la retirada dels escuts franquistes d'aquests edificis.

El 9 de juliol passat, en la comissió d'Afers Institucionals al Parlament de Catalunya, es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, menys el PP i C's, que la Generalitat insti el govern espanyol perquè cedeixi la caserna del Bruc a la ciutat de Barcelona. En aquesta comissió, la diputada d'ERC Patrícia Gomà va aprofitar per tornar a reclamar verbalment la retirada de la simbologia preconstitucional.

Després que l'Ajuntament de Barcelona enviés a Madrid la petició aprovada al novembre, el delegat de Presidència de la corporació municipal, Ignasi Cardalús, s'ha reunit amb representants de Defensa diverses vegades per saber si s'executarà la retirada. Segons el president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, se'ls ha assegurat que s'hi està treballant, però no s'ha concretat cap calendari.