lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de setembre, 2008

Memòries antinuclears

Un ex-regidor de l'Ajuntament d'Ascó recorda en un llibre la lluita de fa trenta anys contra la instal·lació de les dues centrals al municipi Antonio Ribes va néixer a Ascó el 1934, on va fer d'electricista, de missatger i d'obrer de la construcció. Del 1979 al 1983 va ser regidor, i el 1985 se’n va anar a viure a Malgrat de Mar. 'Memòries d'un regidor de l'Ajuntament d'Ascó' va rebre el Premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars 2007, atorgat per l'Ajuntament de la Roca del Vallès.

En ple debat sobre el futur energètic i el nivell de seguretat de les centrals nuclears del nostre país (Ascó, Cofrents i Vandellòs), Viena Edicions acaba de publicar Memòries d'un regidor de l'Ajuntament d'Ascó, que analitza en primera persona la lluita contra la instal·lació de les dues centrals en aquest municipi de la Ribera d'Ebre ara fa trenta anys. Antonio Ribes Serrano, regidor de l'Ajuntament d'Ascó entre 1979 i 1983, hi repassa en to (i estil) molt personal des dels anys previs a la construcció (quan al poble es parlava de la possible instal·lació d'una fàbrica de xocolata i es començaven a comprar els primers terrenys) fins a la seva marxa d'Ascó, el 1985, just després de la posada en marxa del primer reactor. Al relat, farcit de records i converses de primera mà, hi repassa l'important moviment de resistència antinuclear que es va aixecar al poble, amb el batlle del primer ajuntament postfranquista d'Ascó, Joan Carranza, al capdavant. I hi denuncia, també, les irregularitats i el desgavell que van envoltar la construcció dels dos reactors i les pressions que, després de l'entrada en funcionament, van rebre molts dels primers opositors.

Durant els quatre anys de govern municipal (1979-1983) de l'associació de veïns, a la qual participaven activament Joan Carranza i l'autor del llibre, Antonio Ribes, es va intentar demostrar mitjançant l'encàrrec d'un informe tècnic de la perillositat de les centrals nuclears, però interessos de tota mena van causar profunds efectes polítics i socials al municipi, dividit en dos bàndols.