lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de març, 2009

Discriminats per parlar en català en un curs pagat per la Generalitat

Dos reusencs han explicat que en un curs d'animació sociocultural que s'impartia a Tarragona, subvencionat per la Unió Europea i el departament de Treball, se'ls va discriminar per parlar en català i no voler canviar la llengua. L'Àngel Querol, tècnic cultural de l'ajuntament de Reus, explica que quan van arribar al curs van adonar-se que les classes eren en castellà ja que la professora era sud-americana i que això, segons ell, en un principi "no tenia perquè ocasionar cap problema". A partir d'aquí, tant l'Àngel com la Txell Rosselló, l'altra noia reusenca, afirmen que es van sentir "pressionats, coaccionats i agredits verbalment", tant per part de la professora com per la resta d'alumnes.

El passat dilluns a la tarda s'iniciava a Tarragona aquest curs. En iniciar-se la classe, els alumnes s'havien de presentar davant els seus companys i va ser llavors quan l'Àngel Querol va començar a fer-ho en català. Segons assenyala Querol, la professora del curs, d'origen sud-americà, va demanar-li que "pel bé de la classe" canviés de llengua, però ell va negar-s'hi i no va acabar la seva presentació. Més tard va incorporar-se al curs l'altra noia reusenca, estudiant de la Universitat Rovira i Virgili, Txell Rosselló. Ella també va presentar-se en català però ningú li va dir res.

Una vegada començada la classe, la professora els va demanar si podien expressar les seves aportacions en castellà i ells s'hi van negar argumentant que s'expressaven millor en la seva llengua.

Els dos reusencs lamenten l'actitud de la professora i asseguren que ella va propiciar que la resta d'alumnes no respectessin la seva opció de parlar en llengua catalana. A partir d'aquell moment, tant Querol com Rosselló expliquen que es van sentir "ofesos i incompresos", en veure que els altres companys de classe i que la mateixa professora els rebutjaven i els "agredien verbalment".

Segons Querol, en cap moment van demanar que el curs s'impartís en català sinó que el que denuncien és el fet de no poder-se expressar en la seva llengua, tractant-se d'un curs subvencionat per la Generalitat. Els dos alumnes estan mirant on poden adreçar-se per denunciar el cas.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Costa molt poc pujar-se al carro de la notícia, i molt contrastar-la. Aquest bon home, el senyor Querol, possiblement pagat per una entitat, té l'extranya necessitat de desprestigiar una empresa amb una mentida. Els seus 5 minutets de fama li poden sortir molt cars a més d'una família. Tot això que diuen ells que va passar és completament fals. Jo hi era, i sóc catalana i independentista i jo no em vaig sentir ni atacada ni ofesa. vergonya li hauria de fer al senyor Querol d'anar dient tota aquesta sarta de mentires.

lo llaguter ha dit...

Bon dia, Anònim:

Ja ho saps: la premsa és com lo ruc, tot lo que hi poses, ho porta.

Ja farem lo seguiment. Lo temps ho dirà.

lo llaguter