L'arxiu del consolat alemany a Barcelona durant la Segona República, confiscat per la CNT i durant anys desaparegut, acaba d'aparèixer, localitzat per la revista Sàpiens a l'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam. Els detalls de la troballa els donarà a conèixer la publicació en el seu pròxim número, que sortirà a la venda demà.
Els historiadors especialitzats en la Guerra Civil donaven majoritàriament per perduts aquests documents, a través dels quals es pot saber l'actuació de l'incipient nazisme a la Catalunya dels anys trenta. L'axiu inclou noms i cognoms, i fotografies, dels membres del Partit Nazi que vivien a Catalunya. Segons un cens del 1936, n'hi havia 232, tots ells alemanys, ja que cap estranger no hi era admès. El més interessant d'aquests papers és que documenten l'obsessiva activitat d'espionatge que el nazisme duia a terme a Barcelona sota control de la Gestapo. L'oficina encoberta per coordinar aquestes activitats estava situada en una suposada delegació comercial al carrer Avinyó, número 2. Entre altres activitats, es comprava periodistes: se'ls pagava entre un duro i deu pessetes perquè parlessin bé de l'Alemanya nazi.
El fons ara localitzat va formar part de l'arxiu de la CNT, i abans d'anar a parar a Amsterdam el 1947 va passar per París i Anglaterra. Fins al 1975 no va començar a ser classificat. Aquests papers nazis no havien estat consultats fins ara per cap historiador espanyol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada