lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de febrer, 2010

La «radicalització» de CiU estronca un govern d'unitat a la Ribera d'Ebre

El govern del PSC i ERC en el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va iniciar, al setembre, una sèrie de converses amb el grup de CiU, a l'oposició, amb les quals es buscava fixar una política comuna en dinamització econòmica, infraestructures i polítiques socials.

Era el primer pas perquè, un cop consensuat i aprovat el pressupost per al 2010, CiU s'incorporés al govern. Així ho va explicar ahir el president del Consell Comarcal, el republicà Bernat Pellisa, que va revelar que les negociacions es van trencar quan CiU va exigir un repartiment de càrrecs abans de tancar el pressupost.

Però un altre fet que ha estroncat la formació d'un govern d'unitat ha estat la polèmica per la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, així com els canvis interns a CiU. «La gent de CiU amb la qual vam començar a treballar és la que ha perdut, i a la Ribera d'Ebre ha renascut la CiU d'abans, la dels que estan a favor de l'MTC i la dels que només volen castigar el tripartit», va lamentar.

El president riberenc va destacar la bona relació amb l'actual portaveu de CiU i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, però va criticar la «radicalització» imposada «pels que manen a la comarca, els alcaldes de Móra la Nova, Tivissa i Garcia». De fet, en el ple de dijous al vespre va prendre possessió com a conseller l'alcalde de Tivissa Jordi Jardí. «Són els que durant el ple van promoure una manifestació a favor del magatzem nuclear», va dir.

En el mateix ple, tots els grups van aprovar una moció, pactada amb CiU, sobre el model de creixement econòmic de la comarca. En realitat, però, va ser una moció consensuada el setembre del 2009, quan van començar les negociacions amb el PSC i ERC. «Havíem esperat a aprovar-la fins que hi hagués un acord en el pressupost, però van ser els de CiU els que es van aixecar de la taula», va dir Pellisa.

El clima enrarit per l'MTC tampoc ha ajudat, i finalment CiU va optar per presentar una moció pròpia sobre el model de comarca, però amb cap referència al cementiri nuclear, que va ser rebutjada per la resta de grups. D'altra banda, el text de la moció consensuada sobre el model de creixement de la Ribera d'Ebre inclou tres eixos que són la dinamització econòmica, les infraestructures i la societat del benestar i serveis.

En el camp de la dinamització econòmica, el consell treballarà per rebaixar el preu del quilowatt per a activitats industrials, ja que a la mateixa comarca hi ha diversos centres productors d'energia, i la reestructuració del consorci de residus, per optimitzar-ne el rendiment econòmic.

Pel que fa a les actuacions en l'eix de les infraestructures, s'instarà les administracions competents perquè milloren la xarxa de carreteres, amb el desdoblament de la carretera N-420 i la renovació de la via de tren entre Reus i Móra la Nova.

Finalment, l'eix de la societat del benestar i serveis inclou la potenciació de l'àrea dels serveis socials, com a factor clau de la minimització dels efectes de la crisi a la Ribera d'Ebre. Segons va dir Pellisa, «la moció concreta quines són les accions polítiques que s'han d'emprendre a la comarca per afrontar un futur complicat, no només per la crisi econòmica, sinó també a causa de la fractura social» per la candidatura d'Ascó a l'MTC.

De fet, el mateix dijous, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), sí que va assistir al ple del Consell Comarcal, ja que al ple del mes passat no ho va fer per evitar la protesta dels contraris al magatzem nuclear. En canvi, el ple d'aquest dijous va ser seguit per una trentena de persones que van estendre pancartes a favor de l'MTC

1 comentari:

2teixidor ha dit...

CIU de la Ribera d'Ebre ha perdut el rumb i tota la credibilitat quan deixen manar una altra vegada als que sempre s'han venut la comarca per benefici propi.