lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de febrer, 2010

Les tractorades dels pagesos causen quilòmetres de cua

Avui una quarantena de tractors han emprès una marxa lenta que ha provocat quilòmetres de cua a la sortida de Viladamat de la carretera C-31. Sota el lema 'Volem preus justos al camp i a la ciutat!' els pagesos s'han mobilitzat a les comarques de Ponent, al Camp de Tarragona (sortiran de Valls), a les Terres de l'Ebre (sortiran d'Alcanar i de Gandesa) i a les nord-orientals (sortiran de Viladamat). Els pagesos catalans treuen els tractors al carrer per exigir solucions a la crisi del sector. El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha convocat, per a avui i demà, tractorades a tot el país per denunciar 'la impassibilitat' de la Generalitat i del govern espanyol en la situació actual, que necessita 'mesures urgents per a aturar la desaparició d'explotacions i assegurar la continuïtat del sector'. Demà, n'hi haurà a les comarques centrals, amb una tractorada que sortirà de Calaf.

Les tractorades d'avui i demà serveixen per escalfar motors cara a la gran mobilització que preveuen fer el dia 20 a Barcelona. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha afirmat que la manifestació de Barcelona servirà per explicar 'a la major part dels ciutadans que no han vist mai cap pagès en viu i en directe' que el preu que paguen a les botigues i supermercats no és el preu que cobren els productors. 'Volem que qui acaba comprant els nostres productes i que fa abús de poder, se'ls posi on se'ls ha de posar', ha afirmat Caball, que denuncia que els intermediaris ofeguen la pagesia amb preus baixos i després cobren pel mateix producte a preus molt més elevats.

El conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, acusa els pagesos de prendre 'l'actitud fàcil', de 'criticar l'administració' i assegura que la Generalitat treballa per resoldre aquests problemes.