lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de març, 2010

Consultes al País Basc sobre òrgans de govern propis

Iparralde celebra avui una consulta popular per la creació d'una col·lectivitat territorial específica per a la regió. La consulta, que no té caràcter vinculant, se celebra coincidint amb la primera tanda de les eleccions regionals a l'estat francès . El 90% dels habitants d'Iparralde poden votar durant tota la jornada si són favorables a l'existència institucional del País Basc com un departament diferenciat. La iniciativa compta amb el suport de noranta batlles bascos, segons explica Batera, l'entitat organitzadora. Les autoritats han advertit que la consulta està fora del marc constitucional.

Segons els organitzadors, el referèndum, que es fa a 122 municipis, vol comprovar l'interès dels ciutadans en crear una col·lectivitat territorial per a Lapurdi, la Baixa Navarra i Zuberoa, les tres zones que formen el País Basc al nord de la frontera estatal, integrat actualment al departament de Pirineus Atlàntics.

La creació de la col·lectivitat diferenciada permetria una major auto-gestió del territori i un reconeixement del territori basc dins de l'estat francès. La consulta se celebra malgrat que el prefecte de Pirineus Atlàntics, Philippe Rey, ha advertit als batlles que la consulta està fora del marc constitucional.

Avui: 122 municipis d'Euskadi Nord voten per una més gran autogestió