lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de maig, 2010

Ridao retreu a Zapatero que no s'atreveixi a aprimar l'Estat

El portaveu d'Esquerra Republicana, Joan Ridao, ha acusat Zapatero de demostrar que "és fort amb els febles i feble amb els forts" i d'aplicar retallades socials, però sense atrevir-se a "aprimar l'Estat". Ridao ha advertit que Catalunya no podrà fer front a la retallada addicional del dèficit que inclou el nou pla.

En la seva intervenció, Ridao ha reconegut que "els sacrificis seran inevitables", però ha instat el govern espanyol a emprendre les reformes estructurals que històricament té pendents.

El portaveu republicà ha afirmat que els mercats castiguen l'Estat espanyol a causa de l'"immobilisme" del president del govern, però també per "l'obstruccionisme" i la falta de col·laboració del líder del PP, Mariano Rajoy, recordant que la reacció a la seva reunió de fa una setmana va ser l'enfonsament de les borses i la pujada dels interessos del deute, que es menjaran la pujada de l'IVA.

Esquerra ha reclamat a Zapatero l'aplicació d'un nou pla de lluita contra el frau fiscal, recordant que el 23% del PIB està concentrat en l'economia submergida, i també ha exigit "més mà dura" perquè els bancs facilitin crèdit i no tendir a la privatització de les caixes.

Pel que fa a la reducció de 1.200 milions d'euros en la despesa de les autonomies i els ajuntaments, Ridao ha advertit que Catalunya "no podrà pagar els plats trencats", i ha recordat que la Generalitat té la meitat de funcionaris que Andalusia o Madrid i pateix la forta "pressió" de la nova immigració.

Ridao ha retret que el govern de l'Estat mantingui 17 ministeris i tres vicepresidències quan, ha dit, suprimint-ne alguns podria estalviar fins a 5.500 milions. També ha reclamat conèixer els plans de l'executiu pel que fa a l'eix mediterrani.