lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de febrer, 2008

La UE no arriba a un acord únic i deixa llibertat per reconèixer la independència de Kosovo

Els Estats Units ja l'han reconegut oficialment Kosovo 180208 CATr Cada membre de la Unió Europea decidirà si accepta o no la independència de Kosovo. Aquesta ha estat la decisió final sobre el posicionament de la UE en la creació d'aquest nou Estat.

Kosovo 180208 CATr

La reunió, que ha tingut lloc a Brusel·les, s'ha centrat en un text d'Espanya, que mostrava el seu rebuig inicial a la independència kosovar, sobre el qual la Presidència eslovena ha fet esmenes. A la fi, el president eslovè ha afirmat "la UE no reconeix cap país, el reconeixement està en mans dels Estats membre".

Les conclusions presentades pel ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos Moratinos destaquen que "els Estats membre decideixen, d'acord amb la pràctica nacional i amb el dret internacional, sobre les seves relacions amb Kosovo". Així, s'ha suavitzat la versió eslovena, que parlava més clarament del reconeixement de Kosovo com a Estat independent.

Segons aquestes conclusions, Espanya, Hongria i Grècia seran països que no reconeixeran Kosovo. D'altra banda, França ja ha enviat una carta per mostrar el seu suport a aquest nou Estat, que "en un futur creuen que formarà part de la UE juntament amb Sèrbia". Alemanya, Gran Bretanya i Itàlia també s'ha mostrat d'acord en el reconeixement de Kosovo.