lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de maig, 2008

El govern basc aprova la regulació de la consulta popular

El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, ja ha donat a conèixer el contingut del projecte de llei per a fer la consulta el proper 25 d'octubre. Ibarretxe ha anunciat quines seran les dues preguntes. La primera és: 'Esteu d'acord a donar suport a un procés de final dialogat de la violència si, prèviament, ETA manifesta de manera inequívoca la seva voluntat de posar fi a la violència per sempre?'

I l'altra: 'Esteu d'acord que els partits bascos sense exclusions comencin un procés de negociació per arribar a un acord democràtic sobre l'exercici del dret a decidir del poble basc i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans de final del 2010?'.

'Espero el sí de tots els partits, el sí rotund i ampli del parlament basc', ha assegurat Ibarretxe, que ha assenyalat també que 'la mà estesa' i l'oferta del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero 'ha estat permanentment refusada'. 'Ens hem trobat davant d'un mur que bloca la política en aquest país i no estem disposat a viure en una espiral sense solució'. En aquest sentit, el cap del govern basc ha dit que calia passar a l'acció i assumir la responsabilitat: 'les institucions basques havíem de prendre la iniciativa'.

El text s'entregarà demà a la presidenta del Parlament basc, Izaskun Bilbao, per començar la tramitació parlamentària, després de l'aprovació per part del consell de govern.

Finalitat: tenir valor de llei

El projecte de llei es tramitarà en un article únic, inclourà les dues preguntes de la consulta i permetrà que el parlament basc el pugui debatre el 27 de juny. El govern basc vol que el parlament aprovi el projecte de llei el dia 27 de juny, de manera que la convocatòria de la consulta deixi de ser una iniciativa particular del lehendakari i tingui valor de llei. Tanmateix, el govern espanyol ja ha anunciat que recorrerà al Tribunal Constitucional si el parlament basc aprova, finalment, el projecte.