lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de maig, 2008

Els pantans es continuen omplint i el sistema Ter-Llobregat supera el 46%

Els pantans del sistema Ter-Llobregat, que són els que abasteixen d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona, estan al 46,28 per cent de la seva capacitat, segons les últimes dades fetes públiques aquest dimecres per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). La capacitat global dels embassaments catalans supera el 45%.

El pantà de Boadella està al 28% de la seva capacitat (aquest dimarts estava al 27%); el de Sau, al 56% (fa 24 hores estava al 51%); Susqueda es manté al 32%; la Baells puja fins al 67% (estava al 63%); la Llosa del Cavall puja dos punts respecte a aquest dimarts i se situa al 35%; i San Ponç, al 69% (puja un punt).

Pel que fa als pantans de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) estan al 70,68 per cent de la seva capacitat, amb 2.688 hectòmetres cúbics d'aigua (la capacitat màxima és de 3.803 hectòmetres). La gran quantitat d'aigua acumulada aquests últims dies ha fet que la CHE hagi decidit obrir les comportes dels pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, fet que ha provocat inundacions de camps fruiters i dels pobles que hi ha al costat del riu.

Indignats amb la CHE

Toni Borrell 280508 RAC1

Els alcaldes de la zona, com el de Miravet, Toni Borrell, han mostrat aquest dimecres el seu descontentament amb l'actitud de la CHE i les empreses hidrogràfiques, que els van anunciar que desguassarien 1.800 hectòmetres cúbics d'aigua per segon però en realitat, segons els municipis, el riu porta entre 2.200 i 2.300 hectòmetres cúbics d'aigua. Un cop es redueixi el cabal del riu, els municipis avaluaran els danys causats, sobretot als camps on ja s'havia començat la recollida de la fruita, i es tem que ara es pugui perdre la collita.

L'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, assegura que la culpa és de les empreses hidrogràfiques, a qui acusa d'haver comès "una semifallada", perquè han volgut acumular el màxim d'aigua i no han previst, malgrat l'anunci de pluges, que haurien d'obrir comportes. "Han omplert els pantans més del compte i ara han hagut de deixar anar massa aigua", fet que ha provocat la inundació de molts camps.

Indemnitzacions

Segons explica Monclús, un cop acabi el desembassament d'aigua dels pantans i baixi el cabal del riu (calculen que la setmana que ve) avaluaran els danys causats i demanaran indemnitzacions a la Generalitat. Asseguren que la CHE i les empreses hidrogràfiques "s'excusen" dient que els camps i els pobles són en "zones inundables" i, per tant, les inundacions poden ser, i de fet són, habituals.