lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’agost, 2008

Andalusia té un 70,5% més de funcionaris que Catalunya

Andalusia té un 70,5% més de funcionaris que Catalunya, malgrat que té menys població ocupada, segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri d’Administracions Públiques. En concret, gairebé mig milió de persones treballen per a les diferents administracions a Andalusia mentre a Catalunya no arriben a 300.000. A més, si es comparen aquestes dades amb les xifres de població ocupada, resulta que a Catalunya un treballador de cada dotze és funcionari mentre a Andalusia ho són dos de cada tretze.

Les dades confirmen que Catalunya és la comunitat autònoma amb menys funcionaris en termes relatius, i només un 8,1% de la població ocupada treballa per a l’administració. Les illes Balears (9,9%) i el País Valencià (10%) segueixen Catalunya pel que fa al rànquing de comunitats amb menys funcionaris segons la població ocupada.

Extremadura, líder El cas ben oposat al de Catalunya és el d’Extremadura, que té més de 92.000 funcionaris, el 22,2% de la població ocupada. O, cosa que és el mateix: dos de cada nou treballadors treballen per a les diferents administracions. La segona en el rànquing és Castella-Lleó (16,1%), seguida d’Andalusia (15,4%) i de Castella-la Manxa (15,2%.). Madrid té 415.158 funcionaris (13,6% de la població ocupada), un 45% més que Catalunya tot i tenir mig milió de treballadors menys. Part d’aquesta diferència s’explica pel nombre més alt de funcionaris de l’administració estatal, a causa de la presència de les seus del govern central, ministeris, Corts, etc.

En total, a l’Estat espanyol hi ha gairebé 2,6 milions de funcionaris, un 12,7% de la població ocupada. Més de la meitat, 1,3 milions, corresponen als governs autonòmics, mentre que 562.000 són funcionaris de l’administració estatal. D’aquests, el 30% són a Madrid, mentre que a Andalusia n’hi ha prop de 90.000, gairebé el triple dels 30.974 funcionaris de l’Estat que hi ha a Catalunya. Es dóna el cas que al País Valencià i a Castella i Lleó, amb menys població total i ocupada que Catalunya, tenen més funcionaris de l’Estat.

Els de les comunitats Pel que fa als funcionaris dels governs autonòmics, Andalusia és la comunitat que més en té amb 254.000, cent mil més que Catalunya, malgrat que té menys competències traspassades de l’Estat, com és el cas de la policia. Seguint Andalusia hi ha Madrid, amb 159.000 funcionaris, i Catalunya, amb 155.700. La comunitat que presideix Esperanza Aguirre, doncs, té més treballadors que Catalunya, malgrat que té un milió menys d’habitants, una única província i menys competències.

Els ajuntaments i les administracions locals donen feina a més de 620.000 funcionaris, un 20,6% dels quals a Andalusia. A Catalunya són més de 90.000 els treballadors de les administracions locals.

L’alt nombre de funcionaris en moltes comunitats evidencia que, si bé en temps de bonança econòmica els treballadors de les administracions van augmentar, la crisi, de moment, no acaba d’arribar a les administracions. Toni Cruanyes: El perquè de tant funcionari