lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’agost, 2008

Castells i De la Vega accentuen l’esquerda entre PSC i PSOE

La trucada de María Teresa Fernández de la Vega a José Montilla per recriminar-li el to de les seves crítiques a l’executiu de Zapatero després de l’incompliment de l’Estatut per part del govern espanyol no ha servit per posar una mica de pau entre els dirigents del PSC i el cada vegada menys govern amic del PSOE, més aviat tot el contrari. Conscient que més enllà del debat en si tothom segueix de prop fins a on està disposat a arribar el PSC en el seu pols al govern espanyol, va ser el conseller del ram, el socialista Antoni Castells, qui ahir va omplir el silenci que manté Montilla –ja de vacances– en les últimes hores. La vicepresidenta del govern espanyol va reiterar ahir que el president de la Generalitat va incórrer en un “excés verbal” criticant la insuficiència de la proposta del ministre Solbes i, per Castells, l’advertiment té l’objectiu d’“acoquinar” l’executiu de Montilla. Castells 110808 CATr Castells 110808 RAC1 En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC 1, el titular d’Economia va manifestar que les pressions sobre el PSC són “l’especialitat de la casa” dels socialistes espanyols.

La duresa de les paraules de Castells, que volen deixar clar a Zapatero que aquesta vegada no ho tindrà gens fàcil per tenir l’última paraula sobre el model de finançament, agraden –i molt– als socis del PSC al govern. El conseller d’Innovació, el republicà Josep Huguet, va celebrar en un apunt al seu blog les “actituds desacomplexades” dels socialistes catalans davant del PSOE i va remarcar la tensió al si de la família socialista. Que els interessos del PSC entrin en contradicció amb els del PSOE és precisament una de les raons que Esquerra esgrimeix a l’hora de justificar el seu pacte amb el PSC al govern de la Generalitat. Castells, que es va reunir ahir amb la presidenta del PP català per ampliar el front comú de cara a la negociació del finançament, va retreure al govern central que faci servir tota l’artilleria en aquest debat i va contraposar l’avís de De la Vega amb la “contenció” que marca l’actitud del president de la Generalitat.

L’horitzó dels PGE

L’esquerda que ha obert el finançament entre els interessos del PSC i els del PSOE permet als socialistes catalans no explicitar la seva postura respecte als pressupostos generals de l’Estat. Si bé són ben pocs els que creuen que si van mal dades el PSC es pot arribar a plantar davant del PSOE, els socialistes catalans es guarden aquesta carta i es mantenen en una imprecisió fredament calculada. Un discurs de mitges tintes que no agrada al PSOE, entestat a desvincular els comptes de la negociació del finançament. De la Vega va tornar a apel·lar ahir a la “responsabilitat” del PSC, en un missatge enverinat que se suma a la trucada a Montilla i a les acusacions d’“excés verbal”. La número dos de l’executiu espanyol va tornar a demanar un esforç per pactar el finançament a les forces catalanes, que ara com ara fan pinya i donen marge de maniobra a Castells. Per De la Vega, no és hora d’“exacerbar les passions”. També Ciutadans pel Canvi va aplaudir en un comunicat les “declaracions valentes i mesurades” de Montilla” i va demanar fermesa.