lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’octubre, 2008

El crac financer posa en qüestió la independència escocesa

La setmana en què el Partit Nacionalista Escocès (SNP) celebra el seu congrés anual, que aquesta tarda tanca el primer ministre Alex Salmond, líder dels independentistes del país, Londres i Edimburg han protagonitzat un inusual foc creuat. La raó última és el referèndum sobre la independència que l’SNP té programat per al 2010, una opció que aquesta mateixa setmana era qualificada des de les pàgines del Times per l’analista polític Angus McLeod de “fantasia independentista”.

La llenya per a tant de foc és la intervenció del Tresor britànic en el rescat de dues de les institucions financeres amb més tradició a Escòcia, el Royal Bank of Scotland (RBS) i Halifax Bank of Scotland (HBOS).

¿Podria una Escòcia independent haver evitar el col·lapse dels seus dos bancs? Els crítics amb l’SNP sostenen que no, raó suficient per no considerar seriosament la qüestió mai més. Entre els crítics, esclar, hi ha el premier britànic, Gordon Brown: “Junts, més forts; separats, més febles”, va dir a les càmeres de BBC Scotland. Brown, tibant potser massa la corda, obria així les hostilitats de cara a l’elecció parcial de Glenrothes, que tindrà lloc el 6 de novembre; una elecció en què el líder laborista es juga un renovat capital polític i en la qual l’SNP vol consolidar el seu continuat ascens des que va arribar al govern, el maig de 2007. Aquest ascens ja va ser apuntat, contra tot pronòstic, amb la victòria, a l’inici de l’estiu, al feu laborista de Glasgow Est.

Salmond, però, s’hi ha tornat. No amb una entrevista sinó amb dues, també a BBC Scotland. La segona, ahir mateix, des de Perth, localitat on l’SNP està celebrant el seu congrés. I encara que sap que la quantitat que el govern britànic destina a recapitalitzar RBS i HBOS, 32.000 milions de lliures, supera en 2.000 milions el seu pressupost, no es va estar de dir que Escòcia “té prou recursos” per fer front a una eventualitat semblant.

-Ni un pas enrera, ni per agafar empenta !!!