lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juliol, 2008

Benet Salellas: 'És trist que hàgim de celebrar que un judici es fa amb normalitat'

Jaume Roura i Enric Stern, acusats d'injúries a la corona espanyola per haver cremat un retrat de Juan Carlos de Borbón, foren jutjats ahir a la mateixa Audiència espanyola que, el març passat, anul·là el judici perquè no havien pogut declarar en català. El seu advocat, Benet Salellas, explica com va viure el judici d'ahir i analitza el 'ressorgiment d'una visió del dret penal molt poc respectuosa dels drets fonamentals', amb casos com el d'en Franki o el de Pepe Rubianes.

Salellas explica que els delictes d'ultratge a Espanya, a la bandera espanyola o d'injúries a la corona, formen part del codi penal des de fa molts anys, però d'ençà de la democràcia gairebé mai s'havien aplicat i encara menys s'havien dictat sentències inculpatòries com succeix ara. Per Salellas, 'cal preguntar-se i analitzar per què vivim una onada d'aplicació d'aquests delictes'.

Pel que fa a la repetició del judici, l'advocat considera que ha servit 'per no crear un precedent' de prohibició de l'ús del català a les institucions jurídiques. Tot amb tot, diu, 'és trist que hàgim de celebrar que un judici es fa en condicions normals, perquè a l'Audiència espanyola és comú que ens trobem amb limitacions constants dels nostres drets'.

Video: Entrevista amb l'advocat defensor de Jaume Roura i Enric Stern, jutjats per injúries a la corona espanyola per haver cremat públicament fotografies del rei espanyol el setembre passat a Girona.