lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juliol, 2008

El 69,5% dels successos notificats al CSN el 2008 han passat en centrals catalanes

Les centrals gestionades per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) continuen amb els pitjors indicadors de funcionament i seguretat de l'Estat espanyol. L'any passat ja van acumular la majoria dels successos notificables al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i aquest any segueixen el mateix camí. Dels 23 successos notificats per les centrals al CSN des de l'1 de gener, 16 han tingut lloc al complex atòmic de la Ribera d'Ebre i a la planta de l'Hospitalet de l'Infant. Si es compta la central de Cofrents, al País Valencià, tres de cada quatre incidències en plantes nuclears passen als Països Catalans. Aquesta estadística no inclou els successos notificats per la central de Zorita (aturada i en procés de desmantellament) ni els d'altres instal·lacions radioactives com ara els hospitals.

Un equip del CSN format per cinc inspectors de seguretat nuclear és des de dilluns a Ascó I «per fer comprovacions sobre l'incident i les actuacions subsegüents de la central», segons la màxima autoritat atòmica espanyola. Aquesta es refereix, en un comunicat fet públic ahir, a l'avaria, dissabte, d'una vàlvula que va impedir posar en marxa la central dilluns tal com estava previst. L'ANAV va aturar la planta el 10 de juny per completar la revisió radiològica de la instal·lació i netejar els punts calents amb presència de contaminació radioactiva derivada de la fuita de partícules que va tenir lloc l'hivern del 2007 i que va fer pública Greenpeace el 5 d'abril del 2008.

Fonts del CSN van explicar ahir que el nombre de partícules localitzades és, com a mínim, de 1.087, però van desvincular la visita dels inspectors d'aquesta setmana a la inspecció duta a terme a la planta la setmana passada per especialistes de protecció radiològica. En aquest sentit, van explicar que «el problema de la vàlvula ja es va detectar a l'octubre a Almaraz i llavors es va enviar una instrucció tècnica a totes les centrals perquè revisessin aquest dispositiu». Ascó I ha aprofitat l'aturada per fer les comprovacions del sistema, i «es mantindrà aturada fins que concloguin», segons el CSN.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear acusa el CSN d'amagar més fuites a Ascó anteriors a la del novembre del 2007

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha acusat aquest dimecres, a través del seu web, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) d'ocultar informació respecte a la fuita de la central nuclear d'Ascó del 26 de novembre del 2007. La CANC es remet a l'informe que l'ens va elaborar el passat 25 de juny, com a resposta a la pregunta parlamentària del diputat d'ICV Joan Herrera sobre l'aparició de partícules radioactives a fora de l'emplaçament de la central nuclear, en el qual el CSN assegura que 'la majoria de les partícules recollides es corresponen amb la maniobra realitzada el 26 novembre'. D'aquesta resposta, el CANC dedueix que hi va haver fuites anteriors.

Núria Ventura (PSC) demana 'responsabilitats' i mesures perquè no es repeteixin incidents a la central nuclear d’Ascó

La diputada socialista Núria Ventura ha valorat 'molt positivament' que el Parlament de Catalunya aprovés aquest dimarts la compareixença de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, en la Comissió Parlamentària d'Economia, Finances i Pressupost i informi sobre la fuita radioactiva del novembre de 2007 a la central nuclear d'Ascó I. Aquesta proposta es va aprovar a instància dels tres grups parlamentaris que donen suport al Govern, que van mostrar la seva 'preocupació' pels incidents succeïts a la central nuclear, alhora que van demanar responsabilitats per la fuita. Segons la diputada, també 's'exigiran mesures perquè no es repeteixi un incident com aquest'.