El Fòrum per la Memòria del País Valencià presenta avui al vespre, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, el llibre 'El genocidi franquista a València. Les fosses silenciades del cementiri’, per recuperar de l'oblit una història soterrada durant dècades, segons que ha explicat Empar Salvador, coordinadora del projecte i presidenta del Fòrum per la Memòria.
'La majoria de soterrats són infants i gent gran'
Empar Salvador explica què ofereix el nou llibre: 'Recull totes les dades de la investigació portada a terme aquests últims anys. Dividida per fossars, s’hi aplega documentació de cada un, com ara plànols i noms de la gent que hi ha soterrada. A més, se’n consignen els percentatges per sexe i edat; i el fet és que la majoria de soterrats són infants i gent major. També inclou manuscrits i un estudi sobre les persones llançades al fossar sense registre: n’hi ha més de 50.000, però, de documentades, solament 25.000.'
'Calia buscar els morts desapareguts'
De l'any 1939 al 1945 milers de persones foren assassinades a València. Poca cosa se'n sabia fins que, fa uns sis anys, el Fòrum de la Memòria va començar a treballar per fer conèixer els noms d'aquelles persones: 'Jo vinc d'una família reprimida i sabia que, a València, hi havia hagut molts més morts que no els que deien', diu Salvador. 'Era una injustícia no saber qui eren ni on paraven: havien de trobar-se en alguna banda i calia buscar-los, així que vam començar la recerca'. Un llarg camí en què, de mica en mica, van anar recollint les dades que els portaren a trobar els fossars.
'Hi ha un pacte de silenci'
Dels cinc fossars trobats, únicament se'n conserva un, i l'ajuntament hi vol construir un miler de nínxols. Si finalment hi reeixís, ja no restaria cap fossar al cementiri; és per això que el Fòrum va interposar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.
'Els fossars han estat destruïts perquè no hi havia cap mena de senyalització i han restat en la clandestinitat més absoluta', lamenta la presidenta de l'entitat: 'Hi ha un pacte de silenci perquè tothom, d'una manera o altra, hi està implicat: n’hi ha que callen allò que saben i n’hi ha que han destruït dades a consciència. Tot plegat és molt esgarrifós i aquests morts han estat condemnats a l'ostracisme'.
'Volem que es faci un memorial al cementiri de Paterna'
La presentació del llibre també es farà, aquests mesos vinents, a Barcelona, a Castelló, a Dénia... Mentrestant, el Fòrum continua treballant per recuperar la memòria. En aquest moment ja ha començat a parlar amb l'Ajuntament de Paterna per fer un memorial al cementiri: 'Hem demanat una subvenció i ara preparem les al·legacions per a fer-hi un memorial amb els noms de les persones soterrades. Bé, de les que tenim constància, perquè en mataren moltes més que no les que se saben.'
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada