lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de juny, 2008

L'esquerra abertzale planteja una autonomia per a Euskadi i Navarra i una altra per a Iparralde

L'esquerra abertzale ha aprofitat el debat que està generant la proposta sobiranista del lehendakari Ibarretxe per llençar el seu propi projecte per Euskal Herria. A través de díptics repartits per les llars basques, l’esquerra abertzale planteja una autonomia de quatre departaments, que inclogui Euskadi i Navarra, i una altra que es constitueixi per Iparralde, el País Basc francès. A més, insta a crear "institucions nacionals que possibilitin garantir tots els drets a tots els ciutadans de tota Euskal Herria".

El desplegable repartit té cinc pàgines de petita grandària i porta per títol El canvi que necessita Euskal Herria. Autonomia per a quatre territoris, més decisió", i en ell es rebutja "la negació, la partició i la imposició" per al poble basc. En aquest sentit, afirma que les constitucions espanyola i francesa, l'Estatut de Gernika i l’Amejoramiento navarrès "divideixen Euskal Herria i neguen la seva mateixa existència", a més d'impedir que pugui "decidir la seva present i el seu futur".

D'aquesta forma, apunta que "Euskal Herria no pot estructurar-se i desenvolupar-se com a nació en àmbits estratègics com la llengua, la socioeconomía, l'educació, la cultura, etc". Per això, assevera que "l'esgotament dels actuals marcs jurídico-polítics i la necessitat d'un canvi estructural és una mica del que ja ningú dubte". "El canvi que necessita Euskal Herria és un marc democràtic", apunta.