Més enllà de les abundants pluges caigudes al conjunt de Catalunya aquesta primavera, la PDE considera la derogació del transvasament a Barcelona com un nou èxit de la ciutadania de les Terres de l'Ebre. I per això preveu celebrar-ho amb una gran festa d'aquí a un mes, a la plaça del mercat de Tortosa. Un cop s'ha arribat a «aquest final feliç», en paraules de la portaveu Susanna Abella, el moviment demana a la classe política una «profunda reflexió» de tot el succeït en les darreres setmanes.
Tot i això, la PDE obre de nou les portes al diàleg amb el Govern català, «per continuar aprofundint en les polítiques de la Nova Cultura de l'Aigua». Unes polítiques que, segons el moviment, poden tornar a posar-se en entredit amb el pacte de l'aigua proposat ahir des del Congrés per la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, que no es tanca als transvasaments ni a «les interconnexions de xarxes entre conques», tot i descartar de forma contundent el derogat transvasament de l'Ebre.
Així, la plataforma alerta que es mantindrà «vigilant» en la defensa del riu i del territori. Entre els fronts que centraran la seva activitat a partir d'ara hi ha la fixació del cabal mediambiental del riu Ebre, l'acceleració del Pla Integral de Protecció de Delta de l'Ebre (Pipde), la descontaminació de Flix, els treballs per a la concreció del nou pla hidrològic de la conca, la concreció de nous regadius a Catalunya (25.000 hectàrees) i Aragó (300.000), i «la construcció de canals que obren la porta a nous transvasaments, com és el cas del Xerta-Sénia cap a Castelló o el Segarra Garrigues cap a Barcelona», assegurà el portaveu Manolo Tomàs. Un altre dels fronts principals de lluita serà l'oposició a qualsevol interconnexió de xarxes, «projecte que continuen reivindicant sectors econòmics i polítics de Barcelona, com ara l'Ajuntament, la Cambra de Comerç o Foment del Treball», afirmà per la seva banda Joan Antoni Panisello.
Dessalinitzadora de Cunit
En aquest sentit, la PDE manté les seves reserves sobre la futura dessalinitzadora de Cunit, actualment en procés de licitació. Creuen que pot facilitar en el futur la interconexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i el Ter-Llobregat, tot i que caldria de nou una modificació de la llei del ministransvasament. Però, per contra, si funciona com està previst inicialment, consideren que pot esdevenir «una oportunitat» per alliberar part de l'aigua de l'Ebre «que ara consumeix el CAT».
«Si el Camp de Tarragona rep aigua dessalinitzada a l'estiu i es continua apostant per la recuperació dels aqüífers, l'aigua de l'Ebre pot destinar-se a les Terres de l'Ebre, a municipis i polígons industrials que ara no tenen garantit el subministrament», va dir Panisello. Així, el moviment continua apostant per una reforma de les institucions de govern del CAT, que doni el protagonisme a les entitats ebrenques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada